Náš tip
Sensura Mio - jednodílný sáček kolostomický - konkávní, PRŮHLEDNÝ - 10 ks, MAXI s otvorem 10-60 mm
Sensura Mio - jednodílný sáček ...
1 217 Kč
Novinky
BRAVA - čistící ubrousky s provitamínem B5 / 15 ks v bal.
Brava čistící ubrousky jsou ...
218 Kč
Dámské vycházkové pantofle Santé - N/211/1/87/CP- tyrkysová s šedou podešví
Dámské zdravotní pantofle s anatomicky ...
1 123 Kč
Články | Obezitu, diabetes, nemoci střev a žaludku může zásadně ovlivnit butyrát. Nyní dostupný jako unikátní doplněk stravy
autor: Malkol | Publikováno v rubrice: Zdraví
Butyrát, významnou součást střevního mikrobiomu, který podle mnohaletých výzkumů zodpovídá za naši imunitu a zdraví, se podařilo uměle vytvořit českým vědcům. Našli také způsob, jak ho bezpečně dopravit až do střeva, kde velmi účinně působí.
A proč je pro nás butyrát tak důležitý?
Butyrát sodný jako sůl kyseliny máselné dokáže obnovit celistvost střevní sliznice a také snížit pronikání obsahu střev do krve. Má tak zásadní vliv na tlumení chronických střevních zánětů. V tlustém střevě proto může působit preventivně v souvislosti s rakovinou konečníku a v tenkém střevě například jako prevence Crohnovy choroby nebo ulcerózní kolitidy a také se podílet na zlepšení stavu u již započatého onemocnění.
Ukazuje se také, že i obézní lidé mají výrazně snížený počet bakterií produkujících butyrát a výrazný pokles jeho hladiny byl prokázán studiemi i u pacientů s atopickým ekzémem.
O unikátních schopnostech butyrátu v souvislosti s nádorovými onemocněními ví medicína už řadu let. Pojem „butyrátový paradox“ je pojmenování schopnosti butyrátu oddělovat zejména v oblasti střevní sliznice zdravé buňky od nádorových. Zatímco množení zdravých buněk butyrát podporuje, nádorové naopak likviduje.
Podle Petra Ryšávka ze společnosti Pharmaceutical Biotechnology, jehož tým butyrát zkoumá, se také ukazuje, že právě butyrát zvyšuje citlivost tkání k inzulinu, čímž otevírá nové možnosti podpůrné suplementace u pacientů s cukrovkou.
V ideálním případě lidský organismus vyrábí butyrát pomocí prospěšných střevních bakterií z rozpustné vlákniny obsažené v ovoci, zelenině a luštěninách. Jejich obsah však ve stravě dnešního uspěchaného člověka bohužel stále klesá. Problémem je také přílišné a často zbytečné nadužívání antibiotik, která velmi poškozují křehkou rovnováhu střevního mikrobiomu. Ten sídlí v našich střevech a lékaři ho pro jeho důležitost nazývají naším „druhým mozkem“. Právě střevní bakterie ovlivňují velmi zásadně naši imunitu, celkový zdravotní stav a dokonce i psychiku a jsou pro naše zdraví naprosto zásadní.
Týmu českých lékařů a vědců pod vedením RNDr. Petra Ryšávka se podařilo vyrobit butyrát synteticky tak, aby se do střev v pořádku dostal i přes silně kyselé prostředí v žaludku. Díky speciálně vyvinutým tobolkách se pak může cíleně uvolňovat přímo ve střevech a působit tam zcela přirozeně.
Butyrát – cílený doplněk stravy, doplňuje střevní mikrobiom, příznivě působí na zdraví střev a jejich osídlení přátelskými bakteriemi. Je možného ho užívat při zánětech ve střevech, při Crohnově chorobě, ulcerózní kolitidě, diabetu.
zpět na seznam článků